Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1291]

Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To doskonała propozycja na zdrowy deser lub pożywną przekąskę dla każdego. Idealnie sprawdzą się nie tylko w przypadku osób unikających glutenu i cukru oraz małych dzieci. Są naprawdę przepyszne, przyjemnie wilgotne i kusząco pachną.

Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami

Składniki:

Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami

Około 9 sztuk:

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1/2 banana
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Dodatkowo:

  • 4 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:

Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami

Masa:

Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami
Masa na muffinki wyjdzie dość gęsta i taka powinna być.

W jednej misce połączyć mąkę kokosową z sodą oczyszczoną, a w drugiej podusić za pomocą widelca banana i następnie wymieszać go z jajkami, olejem oraz kilkoma kroplami aromatu.
Dodać składniki suche i po uzyskaniu jednolitej konsystencji wmieszać rodzynki.

Wypełnianie papilotek i pieczenie:

Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, które należy całkowicie wypełnić ciastem.
Muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach.