2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Muffinki z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Puchate marchewkowe babeczki o korzennym aromacie

Muffinki z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z marchewką

 

  • Na około 20 sztuk babeczek:
  • 2 szklanki startej na tarce jarzynowej marchewki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczkaprzyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu

 

  • Lukier do dekoracji:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Muffinki z marchewką
Jajka ubijamy z cukrem na puch.Marchewkę obieramy ścieramy na tarce jarzynowej.Mąkę mieszamy razem z przyprawą korzenną oraz proszkiem do pieczenia.Do ubitych jaj dodajemy kolejno mąkę ,marchewkę wlewamy olej mieszamy mikserem na najniższych obrotach( masa będzie dosyć gęsta ale taka ma być).Wlewamy gotowe ciasto do foremek na muffinki i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 * najlepiej sprawdzić czy są upieczone za pomocą patyczka drewnianego jeśli będzie suchy muffinki są gotowe.Lukier: Puder ucieramy łyżką z sokiem cytrynowym aż masa będzie biała i ciągnąca gdyby była za rzadka dosypujemy jeszcze cukru gdyby za gęsta soku z cytryny.Gotowym lukrem polewamy upieczone babeczki.Można posypać skórką z cytryny. Pycha!
Muffinki z marchewką
szykujemy składniki potrzebne do upieczenia babeczek
Muffinki z marchewką
ścieramy marchew na tarce jarzynowej.....
Muffinki z marchewką
wszystkie składniki razem ze sobą miksujemy
Muffinki z marchewką
gotowe ciasto wylewamy do foremek i pieczemy