katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Łaciate muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Fajne dwukolorowe babeczki. Smaczne do kawy czy herbaty. Można polać polewą czekoladową. Takie bez polewy, wkładam do koszyczka do święconki.

Łaciate muffinki

Składniki:

Łaciate muffinki

 

  • Ciasto jasne

 

  • jajka 2 szt
  • mąka 2 szkl
  • śmietana 1/2 szkl
  • olej 1/2 szkl
  • cukier ok 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • aromat dowolny

 

  • Ciasto ciemne

 

  • jajka 1 szt
  • mąka 2 szkl
  • cukier ok 3/4 szkl
  • kakao 2 łyżki
  • masło albo margaryna (miękkie) 1/2 kostki (250g)
  • cukier waniliowy 1 op
  • dżem albo powidła- dowolny 3-4 łyżki
  • mleko 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Łaciate muffinki
Na ciasto jasne jajka wybijamy w całości i miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę i olej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Dodajemy też dowolny aromat, u mnie pomarańczowy.

Na ciasto ciemne wybite jajka miksujemy z obu cukrami, masłem albo margaryną. Dodajemy do masy dżem, mleko i mąkę połączoną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i sodą.

Do przygotowanych papierowych foremek nakładamy po łyżce każdego przygotowanego ciasta.

Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.