MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Muffiny czekoladowe dla alergika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne czekoladowe mini muffinki bez dodatku jaj, mleka i kakao. W sam raz dla małego alergika.

Muffiny czekoladowe dla alergika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny czekoladowe dla alergika

 

  • filiżanka mąki orkiszowej
  • filiżanka mąki pszennej
  • 3/4 filiżanki mleka owsianego
  • 1/2 filiżanki oleju roślinnego
  • 3 daktyle
  • pół dojrzałego banana
  • łyżka karobu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowe dla alergika
Trzy czwarte filiżanki mleka owsianego zagotowujemy i dorzucamy trzy suszone daktyle. Zostawiamy na parę minut do namoczenia. Wkrajamy połówkę obranego banana i wszystko miksujemy blenderem na gładką masę, która zastąpi nam jajka i cukier. Do masy dolewamy pół filiżanki oleju roślinnego na przykład słonecznikowego i miksujemy mikserem. Odmierzamy mąkę, proszek do pieczenia oraz jedną łyżkę karobu i wszystkie suche składniki wmiksowujemy w przygotowaną na początku emulsję daktylowo-bananową. Przekładamy masę do formy wyłożonej papilotkami do muffinków. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Muffiny czekoladowe dla alergika
Zagotowujemy mleko owsiane i dorzucamy daktyle
Muffiny czekoladowe dla alergika
Dorzucamy pół pokrojonego banana i blendujemy
Muffiny czekoladowe dla alergika
Masę na muffiny przekładamy do papilotek i pieczemy