Daktyle są owocami palmy daktylowej, która znana jest i uprawiana od ponad 4000 lat p.n.e. przede wszystkim w krajach Afryki, Meksyku, Kalifornii i Australii, a także Iranie i Iraku.
Owoce są owalne o długości około 5 cm i błyszczącej, ciemnobrązowej skórce. W środku znajduje się jedna, podłużna pestka. Świeże owoce mają słodki, miodowy smak. Natomiast suszone są słodsze i tak samo aromatyczne.
Dojrzałe daktyle w 80 procentach zawierają cukry proste, które bardzo szybko wchłaniają się, dzięki czemu organizm dostaje w krótkim czasie duży zastrzyk energii. Z tego też powodu są doskonałe dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Zawierają też potas, a także witaminy B1, B2, PP, A oraz żelazo fosfor i magnez. Owoce te zalecane są dla osób mających problemy z nadciśnieniem, a także żyjących w dużym stresie, ponieważ wyrównują ubytki magnezu i potasu. W ten sposób regulują pracę serca i łagodzą objawy stresu. Z kolei wapń zawarty w daktylach łagodzi dolegliwości związane z menopauzą i osteoporozą.
Owoce palmy daktylowej są dobrym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i je oczyszcza, co jest zalecane w profilaktyce walki z nowotworami okrężnicy. Regularne ich spożywanie obniża poziom trójglicerydów w krwi i zapobiega miażdżycy.
Warto jeść daktyle w sytuacjach kiedy rozpoczyna się infekcja, ponieważ zawierają mnóstwo antyoksydantów oraz naturalne salicylany mające podobne działanie do aspiryny: łagodzą bóle, pomagają obniżyć gorączkę oraz zwalczają stany zapalne, a także wzmacniają układ odpornościowy. Daktyle uznawane są za afrodyzjak.
Owoce daktylowców od dawna były wykorzystywane do produkcji wina. W krajach arabskich produkuje się z nich „miód daktylowy”, który służy do słodzenia potraw. W polskiej kuchni korzystamy przede wszystkim z suszonych owoców i stanowią dodatki do przekąsek i ciast.
Owoce są owalne o długości około 5 cm i błyszczącej, ciemnobrązowej skórce. W środku znajduje się jedna, podłużna pestka. Świeże owoce mają słodki, miodowy smak. Natomiast suszone są słodsze i tak samo aromatyczne.
Dojrzałe daktyle w 80 procentach zawierają cukry proste, które bardzo szybko wchłaniają się, dzięki czemu organizm dostaje w krótkim czasie duży zastrzyk energii. Z tego też powodu są doskonałe dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Zawierają też potas, a także witaminy B1, B2, PP, A oraz żelazo fosfor i magnez. Owoce te zalecane są dla osób mających problemy z nadciśnieniem, a także żyjących w dużym stresie, ponieważ wyrównują ubytki magnezu i potasu. W ten sposób regulują pracę serca i łagodzą objawy stresu. Z kolei wapń zawarty w daktylach łagodzi dolegliwości związane z menopauzą i osteoporozą.
Owoce palmy daktylowej są dobrym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i je oczyszcza, co jest zalecane w profilaktyce walki z nowotworami okrężnicy. Regularne ich spożywanie obniża poziom trójglicerydów w krwi i zapobiega miażdżycy.
Warto jeść daktyle w sytuacjach kiedy rozpoczyna się infekcja, ponieważ zawierają mnóstwo antyoksydantów oraz naturalne salicylany mające podobne działanie do aspiryny: łagodzą bóle, pomagają obniżyć gorączkę oraz zwalczają stany zapalne, a także wzmacniają układ odpornościowy. Daktyle uznawane są za afrodyzjak.
Owoce daktylowców od dawna były wykorzystywane do produkcji wina. W krajach arabskich produkuje się z nich „miód daktylowy”, który służy do słodzenia potraw. W polskiej kuchni korzystamy przede wszystkim z suszonych owoców i stanowią dodatki do przekąsek i ciast.