Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Muffiny jogurtowe z polewą bananową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne muffinki - idealne na niezapowiedziane wizyty!

Muffiny jogurtowe z polewą bananową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny jogurtowe z polewą bananową

 

  • 120 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g cukru,
  • 150 g gęstego jogurtu waniliowego (lub serka homogenizowanego waniliowego),
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • jeśli masa będzie bardzo gęsta - 1 łyżeczka wody,
  • bananowa: 2 banany, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki żelatyny, posypka waniliowo-karmelowa do deserów,
  • dodatkowo: rodzynki lub kolorowa posypka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Muffiny jogurtowe z polewą bananową
1. Wszystkie składniki mokre należy wymieszać trzepaczką (jaja, serek/jogurt, olej). 2. W drugiej misce wymieszać składniki suche (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól). 3. Zawartość obu misek połączyć. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać 1 łyżeczkę wody (gdy masa będzie zbyt gęsta) lub 1 łyżeczkę mąki (gdy będzie za rzadka). 4. Foremki do muffinek napełnić masą do 2/3 wysokości. 5. Gotowe muffinki wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 15-20 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu przygotować polewę: banany zblendować z dodatkiem soku z cytryny, następnie zagotować, dodać cukier i posypkę, zdjąć z kuchenki. Dodać żelatynę i energicznie mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, a gdy zacznie tężeć - udekorować muffinki. Wstawić do lodówki. Smacznego!
Muffiny jogurtowe z polewą bananową
Muffiny jogurtowe z polewą bananową - z posypką z rodzynek