kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Muffiny nadziewane lodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pysznościowe muffinki na pożegnanie wakacji i lata :)

Muffiny nadziewane lodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny nadziewane lodami

 

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g serka waniliowego
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • nadzienie i dekoracja:

 

  • ok. 200 ml lodów śmietankowych
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego
  • (użyłam Wilton)

Sposób przygotowania:

Muffiny nadziewane lodami
Zacznijmy od przygotowania muffinek. Foremkę na muffinki wyłóż dziesięcioma papilotkami. Masło rozpuść,przestudź. Składniki mokre i suche umieść w dużej misce,utrzyj za pomocą pałki lub trzepaczki. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Napełnij papilotki do 3/4 wysokości ciastem, wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut do tzw suchego patyczka. Teraz przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj porcjami serek mascarpone i na końcu odrobinę niebieskiego barwnika. Gdy muffinki całkiem wystygną, ostrym nożykiem w każdej wytnij głęboki otwór (lekko stożkowy). Każdy wycięty stożek zetnij nożem tak aby z ciasta powstała przykrywka. Nadziewaj muffinki lodami,nakryj przykrywkami z ciasta. Wierzch muffinek udekoruj kremem. Podawaj od razu. Muffinki można przechowywać w zamrażarce,nie polecam zbyt długiego czasu ponieważ ciasto zamarznie.
Muffiny nadziewane lodami
Przygotuj ciasto na muffinki i wypełnij nim papilotki
Muffiny nadziewane lodami
W gotowych i przestudzonych muffinkach wytnij ostrym nożykiem stożkowate otwory
Muffiny nadziewane lodami
Tak przygotowane muffinki napełnij lodami, przykryj ciastem