Sposób przygotowania:
Muffiny pomarańczowe 3
Dwie szklanki mąki wsypujemy do głębokiej miski. dodajemy do niej również dwie łyżeczki proszku do pieczenia, szklankę cukru. oraz ścieramy na tarce o małych oczkach skórkę z pomarańczy - mieszamy ze sobą produkty w misce. Do drugiej miski wlewamy szklankę maślanki, dodajemy pół szklanki oleju, wbijamy jajo. Wyciskamy dokładnie sok z obu pomarańczy. Mieszamy dokładnie płyny aż się połączą ze sobą. Do suchych produktów przelewamy mokre. Mieszamy wszystko razem ze sobą. Mogą występować grudki mączne. Muffinom to nie przeszkadza. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formy na muffiny natłuszczamy żeby ciasto nie przykleiło się do spodu blaszki. Wypełniamy następnie ciastem foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 30-35 minut - najlepiej sprawdzić czy już są dobre suchym patyczkiem lub wykałaczką. Czekoladę rozpuszczamy na parze lub w kąpieli wodnej. Smarujemy upieczone muffiny roztopioną czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.