Sposób przygotowania:
Muffiny z dżemem
Dwie szklanki mąki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy do niej dwie łyżeczki proszku do pieczenia, wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Mieszamy suche składniki ze sobą. W oddzielnej misce łączymy płyny. Wlewamy szklankę maślanki, dodajemy pół szklanki oleju oraz wbijamy jedno jajo. Dokładnie ( najlepiej trzepaczką) mieszamy nasze mokre składniki aż dobrze się ze sobą połączą. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy- nie musi być dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy na muffiny natłuszczamy żeby nie przystały do blaszki. Na natłuszczone foremki wykładamy po łyżce ciasta muffinowego, na ciasto wykładamy łyżeczkę dżemu i przykrywamy ponownie łyżką ciasta. Muffiny pieczemy przez ok 30-35 minut. Najlepiej sprawdzić jest suchym patyczkiem lub wykałaczką. Po delikatnym ostygnięciu posypujemy po wierzchu cukrem pudrem