Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Muffiny z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne muffiny z kwaskowym dżemem

Muffiny z dżemem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny z dżemem

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajo
  • cukier puder do posypania
  • pół słoiczka dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Muffiny z dżemem
Dwie szklanki mąki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy do niej dwie łyżeczki proszku do pieczenia, wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Mieszamy suche składniki ze sobą. W oddzielnej misce łączymy płyny. Wlewamy szklankę maślanki, dodajemy pół szklanki oleju oraz wbijamy jedno jajo. Dokładnie ( najlepiej trzepaczką) mieszamy nasze mokre składniki aż dobrze się ze sobą połączą. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy- nie musi być dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy na muffiny natłuszczamy żeby nie przystały do blaszki. Na natłuszczone foremki wykładamy po łyżce ciasta muffinowego, na ciasto wykładamy łyżeczkę dżemu i przykrywamy ponownie łyżką ciasta. Muffiny pieczemy przez ok 30-35 minut. Najlepiej sprawdzić jest suchym patyczkiem lub wykałaczką. Po delikatnym ostygnięciu posypujemy po wierzchu cukrem pudrem
Muffiny z dżemem
mokre składniki mieszamy w jednej mijsce
Muffiny z dżemem
a suche składniki mieszamy w misce drugiej
Muffiny z dżemem
po wierzchu nasze muffiny posypujemy cukrem pudrem