Sposób przygotowania:
muffiny z dżemem porzeczkowym
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej z misek wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i mieszamy ze sobą sypkie produkty. Następnie do drugiej miski wlewamy szklankę maślanki, dodajemy 6 łyżek oleju oraz wbijamy jajo. Dokładnie mieszamy ze sobą ciecze. Teraz przelewamy mokre skłądniki do suchych. Mieszamy ze sobą wszystkie produkty- lecz nie musi być dokładnie, na jednolitą masę, wręcz przeciwnie ;) Mogą być grudki mączne. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki na muffiny delikatnie smarujemy olejem. Do każdej z foremki nakładamy łyżkę ciasta muffinowego, następnie kładziemy na te ciasto łyżeczkę dżemu i ponownie wykładamy po płaskiej łyżce ciasta muffinowego. Pieczemy ok 25 minut. Wystudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem