Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

muffiny z dżemem porzeczkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

muffiny z dżemem porzeczkowym posypane cukrem pudrem

muffiny z dżemem porzeczkowym

Składniki:

muffiny z dżemem porzeczkowym

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • szklanka maślanki naturalnej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 15 g cukru waniliowego
  • słoiczek dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

muffiny z dżemem porzeczkowym
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej z misek wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i mieszamy ze sobą sypkie produkty. Następnie do drugiej miski wlewamy szklankę maślanki, dodajemy 6 łyżek oleju oraz wbijamy jajo. Dokładnie mieszamy ze sobą ciecze. Teraz przelewamy mokre skłądniki do suchych. Mieszamy ze sobą wszystkie produkty- lecz nie musi być dokładnie, na jednolitą masę, wręcz przeciwnie ;) Mogą być grudki mączne. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki na muffiny delikatnie smarujemy olejem. Do każdej z foremki nakładamy łyżkę ciasta muffinowego, następnie kładziemy na te ciasto łyżeczkę dżemu i ponownie wykładamy po płaskiej łyżce ciasta muffinowego. Pieczemy ok 25 minut. Wystudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem