dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Mus czekoladowo - cynamonowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo prosty w przygotowaniu mus, który rozpływa się w ustach

Mus czekoladowo - cynamonowy

Składniki:

Mus czekoladowo - cynamonowy

 

  • 150g czekolady gorzkiej lub gorzkiej cynamonowej z dużą zawartością kakao np. 70%

 

  • 300ml śmietany kremówki (zimnej prosto z lodówki)
  • 50 ml likieru cynamonowego

 

  • 1-2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowo - cynamonowy
Czekoladę siekamy dość drobno i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (zajmie to ok 1-2 minuty). Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać likier cynamonowy. Do śmietany dodawać również roztopioną czekoladę cały czas ubijając. Mus przełożyć do pucharków. Do czasu podania przechowywać w lodówce.