Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

SUPERPRZEPIS

Mus czekoladowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny mus czekoladowy z sosem pomarańczowym-idealny deser na walentynkowy wieczór:)

Mus czekoladowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus czekoladowo-pomarańczowy

 

 

  • 2-3 łyżki cukru owocowego

 

  • 1 łyżka śmietanki kremówki

 

  • 100 g gorzkiej,ciemnej czekolady (74 procent kakao)

 

  • 3-4 łyżki zimnej wody

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowo-pomarańczowy
Zaczynamy od przygotowania sosu pomarańczowego:sok pomarańczowy wlewamy do rondelka,dodajemy cukier i na małym ogniu gotujemy,mieszając od czasu do czasu łyżką.Sos będzie gotowy po ok.20 minutach gotowania.Po tym czasie do gorącego sosu dodajemy śmietankę,mieszamy.W między czasie do większego garnka wrzucamy połamaną czekoladę,dolewamy wodę i na malutkim ogniu czekoladę roztapiamy.Zółtka oddzielamy od białek i dodajemy do gorącej,roztopionej czekolady.Dokladnie mieszamy aż powstanie blyszcząca,jednolita masa.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowej.Dokładnie mieszamy i taką masę przelewamy do pucharków,salaterek.Wstawiamy do lodowki aż stężeje.Będzie gotowy na czas gdy skończymy obiad:)Mi wyszły 4 porcje.Gdy mus stężeje,polewamy go sosem pomarańczowym.Idealny na walentynkowy wieczór.Moje Walentynki(jeden duży i dwa małe) bardzo ten deser lubią:)
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Połamaną czekoladę roztapiamy z wodą na malutkim ogniu
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Tak wygląda czekolada połączona z żółtkami,masa powinna być lśniąca
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Sok pomarańczowy gotujemy z cukrem,gdy zgęstnieje dodajemy śmietanę kremówkę
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Deser jest pyszny,czekolada z sosem pomarańczowym smakuje wybornie.