Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Mus orzechowy z czekoladowa truflą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mus orzechowy z czekoladowa truflą

Mus orzechowy z czekoladowa truflą

Składniki:

Mus orzechowy z czekoladowa truflą

 

 

  • Trufla:- 100g mlecznej czekolady
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki Soplicy orzechowej
  • posiekane prażone orzechy laskowe

 

  • Toffi-150ml śmietanki 30%
  • 150g cukru

 

Sposób przygotowania:

Mus orzechowy z czekoladowa truflą
Uprażone orzechy zalać dwustoma mililitrami mleka i powoli zagotować. Żelatynę namoczyć w pozostałym mleku i powoli ją ogrzewać tak aby się rozpuściła. Żółtko ubić z cukrem po czym powoli wlewać gorące mleko z pod orzechów i płynna żelatynę cały czas ubijając. Masę ostudzić dodać wódkę i ubitą wcześniej śmietankę 30%, powoli wymieszać przelać do forem i schłodzić Czekoladę posiekać, zalać śmietanką i wstawić do gorącej kąpieli wodnej, ucierać na gładka masę, dolać wódkę, schłodzić. z masy ulepić kulkę obtoczyć w orzechach. 150 g cukru z karmelizować dolać śmietankę, zagotować. Gotowy mus, truflę i sos wyłożyć na talerz posypać sproszkowaną wanilia

Tagi:

czekolada