agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Mus śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Używany jako deser lub dodatek do deserów i lodów.

Mus śliwkowy

Składniki:

Mus śliwkowy

 

Sposób przygotowania:

Mus śliwkowy
Śliwki opłukać, wydrążyć pestki, skropić wodą i dusić do miękkości. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przetrzeć również śliwki. Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i uprzednio namoczoną żelatynę, przecier ze śliwek i sok z cytryny. Gęstniejący mus wyporcjować, oziębić i udekorować. Podawać godzinę po przyrządzeniu.

Tagi:

śliwki