Sposób przygotowania:
Musik z czekoladą
Najpierw do większej miski wsypać około 3 łyżek cukru, dodać 4 żółtka, kakao i śmietankę. Składniki dokładnie zmiksować. Z białek jaj ubić sztywną pianę. Następnie miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać łyżką aż masa zacznie przyklejać się do łyżki i będzie bardzo gęsta. Następnie zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło oraz pokruszoną na kawałki czekoladę i mieszać aż składniki pięknie połączą się ze sobą. Masę wymieszać z likierem amaretto, a następnie połączyć delikatnie z ubitą pianą i pozostałym białym cukrem. Odstawić mus do wystygnięcia. Zimny włożyć do lodówki na 4 godziny, aby dobrze stężniał. Po wyjęciu idealnie nadaje się jako dodatek do ciast i deserów.Dobrze smakuje też sam z dodatkami,np. orzechami czy owocami.Smacznego.