Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Musli z rodzynkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chrupiące płatki z rodzynkami i orzechami doskonale do mleka, jogurtu lub deserów

Musli z rodzynkami i orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Musli z rodzynkami i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Musli z rodzynkami i orzechami
Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut aby napęczniały – uchroni je to od spalenia się podczas pieczenia. Odcedzić na sitku. W misce wymieszać pół szklanki płatków jęczmiennych i pół szklanki płatków żytnich. Orzechy wyłuskać z łupinek, posiekać nożem na mniejsze kawałki.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać płatki, orzechy i odsączone rodzynki. Przemieszać. Piec około 15-20 minut w 180stopniach. Wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Można dodać cukier lub miód, ja jednak wolę niesłodzone. Lubię używać granoli do wypieku muffinek lub ciasteczek. Czasami zjadam jako przekąskę, czasem z jogurtem na II śniadanie.
Musli z rodzynkami i orzechami
Rodzynki zalać wrzątkiem odstawić na kilka minut aby napęczniały Odcedzić na sitku
Musli z rodzynkami i orzechami
W misce wymieszać pół szklanki płatków jęczmiennych i pół szklanki płatków żytnich
Musli z rodzynkami i orzechami
Orzechy wyłuskać z łupinek posiekać nożem na mniejsze kawałki