reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 626]

Najprostszy syrop malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ten syrop uwielbiam!! robi się go bardzo szybko, a wykorzystać na wiele sposobów. Najlepsze z leśnych malin, ale i z kupnych można go śmiało zrobić.

Najprostszy syrop malinowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Najprostszy syrop malinowy

 

  • porcje 1:1

 

 

Sposób przygotowania:

Najprostszy syrop malinowy
Najwięcej pracy niestety jest przy tych leśnych, nie pryskanych, trzeba przebierać owoce- sprawdzaniu czy nie ma lokatorów:) przy kupnych raczej nie ma tej atrakcji,ale niestety owoce są pryskane i nawożone. Jeżeli nie przeszkadza Wam dodatkowa porcja białka, to wystarczy tylko umyć maliny, ja jednak rozkładam owoce na ściereczce i czekam aż żyjątka zaczną opuszczać swoje lokum :) Maliny przygotowujemy - sprawdzamy lub nie, myjemy delikatnie pod bieżącą wodą i odstawiamy do odsączenia. W rondelku z grubym dnem mieszamy cukier i maliny- odstawiamy na 2 godziny, aż owoce puszczą sok. Na małym ogniu zagotowujemy - gotujemy całość przez 2-3 minuty. Przelewamy na gazę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Całość wyciskamy dokładnie, a syrop przelewamy do rondla, zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Ja dodatkowo pasteryzuję jeszcze przez 10 minut:)
Najprostszy syrop malinowy
Przelewamy na gazę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Etap 1
Najprostszy syrop malinowy
Etap 2 Przelewamy na gazę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.