Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Syrop malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Syrop malinowy bez pasteryzacji.

Syrop malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syrop malinowy

 

  • ok. 2,5 kg malin
  • 2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Syrop malinowy
Maliny dokładnie oczyścić, przejrzeć czy nie mają robaków. Zasypać je cukrem, dokładnie wymieszać. Maliny z cukrem przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 12 godzin. Po tym czasie maliny dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne 12 godzin. Czynność powtarzać tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Po około 3 dniach (jak cukier się rozpuści) maliny przecedzić przez gazę (lub tetrę) i odcisnąć. Syrop malinowy przelać do słoików i zakręcić. Ja, dla pewności, przechowuję go w lodówce (bez pasteryzacji). Syrop doskonale nadaje się np. zimą do herbatki.
Syrop malinowy
Dokładnie oczyszczone i przejrzane maliny.
Syrop malinowy
Oczyszczone maliny zasypane cukrem i wymieszane.
Syrop malinowy
Wymieszane z cukrem maliny po około dwóch dniach.
Syrop malinowy
Przecedzone i odciśnięte maliny po około trzech dniach.