ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 276]

Dynia kiszona z patisonami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taką kiszoną dynię może zetrzeć i dodać do zupy albo pokrojoną w kostkę dodawać do sałatek. Jest bardzo zdrowa i smaczna.

Dynia kiszona z patisonami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dynia kiszona z patisonami

 

  • 6 malutkich dyni tykwy
  • 2 małe patisony
  • kilka ziaren kolendry oraz kilka ziaren gorczycy
  • 2 łyżki soli
  • 1 litr wody
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • kawałek suszonego koperku

Sposób przygotowania:

Dynia kiszona z patisonami
Kilka małych, bardzo młodych dyni oraz młodych patisonów umyć i ułożyć w słoiku. Dodać kawałek obranego i pokrojonego chrzanu, kopru, kilka ziaren kolendry oraz gorczycy. Obrać dwa ząbki czosnku i włożyć do słoika.

Zrobić zalewę z wody i soli kamiennej i zalać tak, żeby wszystko było przykryte zalewą. Zakręcić dekielek i postawić w cieple do ukiszenia.
Dynia mała, kiszona jak ogórki z Patisonami
Kilka małych dyni i patisonów, takiej wielkości żeby weszly do słoików
Dynia mała, kiszona jak ogórki z Patisonami
Z soli kamiennej oraz wody zrobić zalewę i zalać ułożone warzywa.