dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Naleśniki a la Gundel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki pochodzące z Węgier, których recepturę stworzył Karol Gundel. Nadziewane są masą orzechową z rodzynkami i skórką pomarańczową. Wierzch polany jest sosem czekoladowym. Pachną niesamowicie na cały dom. Słodkie, sycące, pyszne!

Naleśniki a la Gundel

Składniki:

Naleśniki a la Gundel

naleśniki

polewa

  • 100 g czekolady
  • 100 ml kremówki

nadzienie

Sposób przygotowania:

Naleśniki a la Gundel
Do miski wlać mleko, wodę gazowaną, dodać mąkę, jajko, olej, cukier i sól, zmiksować. Odstawić na ok. 10 minut. Smażyć naleśniki.

Do garnuszka wlać kremówkę, dobrze podgrzać ale nie dopuścić do zagotowania. Dodać połamaną czekoladę, odczekać ok. 1-2 minuty, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.

Do garnka wlać mleko, wsypać orzechy, rodzynki, skórkę ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy i cukier, gotować ok. 10 min. (do zgęstnienia masy). Wlać rum (dla dzieci pominąć), wymieszać. Smarować na połówce naleśników, składać w trójkąt.

Gotowe naleśniki lekko podsmażyć na maśle. Przed podaniem polać polewą i ewentualnie posypać posiekanymi orzechami.