jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Ciasto dyniowo - śliwkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jesienne wypieki kojarzą mi się z dynią, śliwkami, jabłkami i gruszkami. W dzisiejszym cieście połączyłam dwa z tych składników, a mianowicie dynię i śliwkę. Połączenie pyszne, ciasto wilgotne, a do tego orzeźwiająca śliwka. Czego chcieć więcej?

Ciasto dyniowo - śliwkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowo - śliwkowe

CIASTO: blaszka 25x 25 cm

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 200 gram masła,
  • ¾ szklanki dyniowego puree,
  • 3 jajka,
  • ¾ szklanki cukru kryształu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,

DODATKOWO:

  • Kilka śliwek na wykończenie ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowo - śliwkowe

ETAP 1

Ciasto dyniowo - śliwkowe
dynię dodajemy do masła

Masło rozpuszczamy. W trakcie rozpuszczania dodajemy do niego cukier. Do rozpuszczonych składników dodajemy dynię. Całość mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

ETAP 2

Ciasto dyniowo - śliwkowe
białka ubijamy na sztywno

Gdy masa stygnie białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

ETAP 3

Ciasto dyniowo - śliwkowe
mąkę oraz proszek dodajemy do dyniowej masy

Do przestudzonej masy dyniowej dodajemy żółtka i razem chwilkę miksujemy. Następnie masę łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia.

ETAP 4

Ciasto dyniowo - śliwkowe
białka łączymy z ciastem

Na koniec dyniowe ciasto łączymy z ubitą pianą z białek.

ETAP 5

Ciasto dyniowo - śliwkowe
owoce wykładamy na ciasto dyniowe

Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Umyte śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na 2-4 części. Wszystko zależy od ich wielkości.

Przygotowane owoce układamy na dyniowym cieście.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Ciasto pieczemy około 45 minut w 180°C. Jeśli góra rumieni się zbyt szybko przykrywamy ją folią spożywczą. Upieczone ciasto studzimy i podajemy.


Tagi:

ciasto śliwki