Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowo - śliwkoweETAP 1
Masło rozpuszczamy. W trakcie rozpuszczania dodajemy do niego cukier. Do rozpuszczonych składników dodajemy dynię. Całość mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
ETAP 2
Gdy masa stygnie białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
ETAP 3
Do przestudzonej masy dyniowej dodajemy żółtka i razem chwilkę miksujemy. Następnie masę łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
ETAP 4
Na koniec dyniowe ciasto łączymy z ubitą pianą z białek.
ETAP 5
Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Umyte śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na 2-4 części. Wszystko zależy od ich wielkości.
Przygotowane owoce układamy na dyniowym cieście.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Ciasto pieczemy około 45 minut w 180°C. Jeśli góra rumieni się zbyt szybko przykrywamy ją folią spożywczą. Upieczone ciasto studzimy i podajemy.
SylaUla