EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Ananasy w cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ananasy w cieście to klasyczny deser wywodzący się z kuchni azjatyckiej. Ciasto połączone ze świeżym, słodkim i dojrzałym ananasem, posypane wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem to ciekawa propozycja małej słodkości.

Ananasy w cieście

Składniki:

Ananasy w cieście

 

  • 170 g mąki pszennej
  • 140 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 świeży, dojrzały ananas
  • olej kokosowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ananasy w cieście

ETAP 1:

Ananasa obrać ze skóry, pokroić na plastry około 5-8 mm, a z każdego plastra wykroić twardy środek (rdzeń).

ETAP 2:

Ananasy w cieście
plastry ananasa obtoczyć w cieście i smażyć na oleju

Mleko zmiksować z jajkami, szczyptą soli, wiórkami i cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, plastry ananasa obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor z obydwu stron.

ETAP 3:

Gotowe ananasy w cieście posypać cukrem pudrem.

Tagi:

deser ananas