joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Naleśniki 'Grzybki'

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pancakes, u nas nazywane są grzybkami :)) Podajemy z dżemem lub syropem klonowym:)

Naleśniki 'Grzybki'

Składniki:

Naleśniki 'Grzybki'

 

  • 4 średnie jajka
  • ok. 150 g maki
  • 150 - 160 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli do ubijania białek
  • czekolada i/lub kolorowa posypka do dekoracji
  • dżem malinowy
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki 'Grzybki'
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W dużej misce miksujemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Masa powinna być dość gęsta (jak np. kwaśna śmietana) i gładka. Do ciasta naleśnikowego dodajemy pianę z białek, ważne jest to że zawsze dodajemy pianę do ciasta a nie odwrotnie. Delikatnie ale starannie mieszamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i porcjami smażymy ciasto (według uznania mogą to być 4-5 łyżek stołowych lub więcej). Każdy naleśnik smażymy po ok. 1 minucie z każdej strony. Tak przygotowane naleśniki smarujemy np. dżemem malinowym i składamy na pół. Całość można okrasić czekoladą i posypać owocową posypką do ciast, Smacznego : )