Kurt Scheller

Kurt Scheller

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Naleśniki Kurta Schellera z Haribo

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Propozycja maestro sztuki kulinarnej - Kurta Schellera na wyśmienite naleśniki z dodatkiem pianek Haribo.

Naleśniki Kurta Schellera z Haribo

Składniki:

Naleśniki Kurta Schellera z Haribo

 

  • 150 ml mleka,
  • 150 g mąki,
  • 40 g cukru,
  • białko z 2 jaj,
  • szczypta soli,
  • masło,
  • pianki Haribo „Mallow Mania”.

Sposób przygotowania:

Naleśniki Kurta Schellera z Haribo

Białko ubijamy z cukrem i odrobiną soli na pianę. Dodajemy pianę do mleka zmieszanego z mąką, uzyskując ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Z przygotowanego ciasta możemy przygotować tradycyjne naleśniki lub okrągłe racuszki. Aby zrobić racuszki, na patelni ustawiamy okrągłe wysokie foremki, do których łyżką wlewamy ciasto naleśnikowe. Po kilku minutach w ciasto wtykamy pianki Haribo „Mallow Mania” i smażymy dalej przez około minutę. Następnie, przy pomocy noża delikatnie oddzielamy racuchy od foremki, przekładamy je do brytfanki i wsadzamy na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Amatorzy cienkiego ciasta mogą usmażyć tradycyjny, cienki naleśnik. Po zdjęciu z patelni układamy na nim pianki i zawijamy. Tak przygotowany rulonik, ozdobiony z wierzchu piankami, również wkładamy na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Po wyjęciu racuszków i naleśników z piekarnika układamy je na talerzu, który można udekorować kroplami rozpuszczonej czekolady i kolorowymi żelkami Haribo „Beerentraum” i „Color-Rado”.