Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Naleśniki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Grube, puszyste, mięciutkie naleśniki - czyli takie, jakie moja rodzina lubi najbardziej. Tym razem przekładane dżemem wiśniowym.

Naleśniki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z dżemem

 

  • 3 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g kefiru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • dżem wiśniowy - wg uznania

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem
Jajka wbić do miski, rozbełtać, lekko ubić z cukrem waniliowym i miodem. Do jajek dodać mleko i kefir, wymieszać. Dodać do tego proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać tak, żeby nie było grudek. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Smażyć, aż ciasto się zetnie. Naleśnika delikatnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć do lekkiego zrumienienia, zdjąć na talerz. W ten sam sposób usmażyć więcej naleśników do wyczerpania ciasta. Na połowę każdego naleśnika rozłożyć trochę dżemu. Naleśniki zwijać w ruloniki.
Naleśniki z dżemem
Ciasto przygotowane z jajek cukru miodu mąki mleka i kefiru.
Naleśniki z dżemem
Porcja ciasta wylana na rozgrzany na patelni olej.
Naleśniki z dżemem
Wszystkie naleśniki usmażone z przygotowanego ciasta.
Naleśniki z dżemem
Dżem wiśniowy rozłożony na połowie naleśnika.