Sposób przygotowania:
Naleśniki z powidłami w glazurzeWymieszać mikserem mąkę , 1/4 szklanki oleju, 2 jajka, proszek do pieczenia, mleko , wodę mineralną ,szczyptę soli. Odstawić ciasto na 30 minut. Na natłuszczonej olejem za pomocą pędzelka i rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki ( wychodzi ok. 16 naleśników na patelni o średnicy 25 cm). Naleśniki posmarować powidłami. Złożyć jak na krokiety. Roztrzepać dokładnie jajka . Panierować naleśniki w jajku . Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść zwinięte naleśniki . Posypywać po wierzchu szczyptą cynamonu i cukrem . Przewracać na drugą stronę -n znów posypać cynamonem i cukrem . Znów obrócić . I jeszcze raz posypać szczyptą cynamonu i cukru po jednej i drugiej stronie . Na naleśnikach robi się delikatny cynamonowy karmel. Zdjąć z patelni i poczekać aż zupełnie wystygną ( powidła muszą ponownie zastygnąć). Potem kroić na dwie połówki pod skosem. Podawać z kwaśną śmietaną której kleks kładziemy sobie przy naleśniku i maczamy w niej kawałki odkrojonego naleśnika . * Oryginalny pomysł znalazłam na blogu - oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu ** Podoba mi się to , że mogłam ten deser robić na raty .Usmażyłam naleśniki. Potem je smarowałam i rolowałam. Następnie obtaczałam w jajku i smażyłam. Odstawiłam i podałam kiedy mi pasowało.
Zobacz jak zrobić szybkie i smaczne Naleśniki cytrynowe >>>
elzbieta8960
edytaha
basiamig