Sposób przygotowania:
Naleśniki z masą truskawkowąCiasto naleśnikowe
Do miski wrzucamy 2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 szklanki mleka i pół wody. Dodajemy odrobinę soli do smaku i 3 do 4 łyżeczek cukru oraz 1 łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy mikserem na płynną konsystencję, jeśli będzie za gęsta możemy dolać jeszcze troszkę albo mleka albo wody.
Smażenie naleśników
Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną smalcu. Nie smażę naleśników na oleju, bo są wtedy za tłuste a smażone na smalcu są o wiele smaczniejsze. Tak więc smażymy naleśniki z dwóch stron i gotowe odstawiamy na bok.
Masa truskawkowa
1 kg truskawek świeżych wrzucamy do naczynia. Zalewamy dużym jogurtem naturalnym i dodajemy około 3 łyżek cukru. Oczywiście cukru może być więcej lub mniej w zależności jak słodkie lubimy. Całość dokładnie miksujemy blenderem tak aby masa nie była za rzadka.
Etap końcowy
Kiedy mamy przygotowaną masę i naleśniki przechodzimy do etapu końcowego. Smarujemy masą naleśnika i zawijamy.
ETAP 5:
Zwinięte naleśniki przekładamy na talerz i polewamy również naszą masą truskawkową. I gotowe można jeść. Czas przygotowania około pół godziny. Smacznego.