Sposób przygotowania:
Zielone naleśniki z truskawkami
Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy (mąka, mleko, jajka, cukier waniliowy, olej), dodajemy pastę i mieszamy delikatnie. Następnie odstawiamy ciasto do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na patelni cienkie naleśniki, nie dopuszczając do ich zrumienienia bo inaczej stracą swoj zielony kolor. Jesli nie mamy pasty można dodać kilka kropel zielonego barwnika spożywczego . Robimy nadzienie: rozgniatamy ser na bardzo miękką miazgę (można ewentualnie zmielić) dodając śmietanę, cukier waniliowy i rozgniecione truskawki. Na każdy naleśnik dajemy porcję masy truskawkowej, zwijamy w rulonik, kroimy ukośnie i dekorujemy truskawkami, posypujemy cukrem pudrem. Dla zaintresowanych dodam ze pasta pandanowa jest naturalnym barwnikiem z wyciagu z liści pandana popularnej rośliny z Azji południowo-wschodniej, często uzywanym do barwienia ciasta i deserów w tamtym rejonie. tutaj wiecej mozecie przeczytać: http://www.pandanowa.ugu.pl/
haniakson
Sarenka
evita0007
Tit
bernika