Sposób przygotowania:
Naleśniki z truskawkami
Masa serowa:
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Truskawki przeznaczone do zblendowania przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką konsystencję. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski przekładamy biały ser oraz cukier puder. Dodajemy zmiksowane truskawki i dokładnie łączymy. Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.
Ciasto:
Buraka obieramy ze skórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski przesiewamy sypkie składniki. Na środku robimy dołek, w który wbijamy jajka. Miksujemy tak, by mąka z solą stopniowo łączyły się z jajkami. Porcjami dolewamy mleko. Na samym końcu dodajemy startego czerwonego buraka i dokładnie mieszamy.
Na patelni topimy niewielką ilość masła i rozprowadzamy je po całej powierzchni za pomocą np. ręcznika papierowego. Na dobrze rozgrzaną patelnię do naleśników wlewamy porcję gotowego ciasta i smażymy.
Usmażone smarujemy serem z truskawkami zwijamy i podajemy.
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Truskawki przeznaczone do zblendowania przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką konsystencję. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski przekładamy biały ser oraz cukier puder. Dodajemy zmiksowane truskawki i dokładnie łączymy. Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.
Ciasto:
Buraka obieramy ze skórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski przesiewamy sypkie składniki. Na środku robimy dołek, w który wbijamy jajka. Miksujemy tak, by mąka z solą stopniowo łączyły się z jajkami. Porcjami dolewamy mleko. Na samym końcu dodajemy startego czerwonego buraka i dokładnie mieszamy.
Na patelni topimy niewielką ilość masła i rozprowadzamy je po całej powierzchni za pomocą np. ręcznika papierowego. Na dobrze rozgrzaną patelnię do naleśników wlewamy porcję gotowego ciasta i smażymy.
Usmażone smarujemy serem z truskawkami zwijamy i podajemy.