Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Naleśniki z powidłami i polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Proste naleśniki z czekoladą i powidłami.

Naleśniki z powidłami i polewą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z powidłami i polewą

 

  • szklanka mleka
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru wanilinowego

 

  • Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • 6 kostek czekolady
  • 3-4 łyżki mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z powidłami i polewą
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia wymieszać. Do suchych składników dodać jajka i stopniowo wlewać mleko i wodę mieszając całość mikserem. Do ciasta dodać kilka łyżek oleju. Na rozgrzanej teflonowej patelni z smażyć cienkie naleśniki. W kąpieli wodnej rozpuścić powoli czekoladę z dodatkiem mleka. Posmarować naleśniki powidłami i polać polewą.
Naleśniki z powidłami i polewą
Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta.
Naleśniki z powidłami i polewą
Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni.
Naleśniki z powidłami i polewą
Porcję powideł nałożyć na naleśnika i zwinąć.