Katharina

Katharina

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Naleśniki z syropem klonowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czasem naleśniczki warto przygotować inaczej :)

Naleśniki z syropem klonowym

Składniki:

Naleśniki z syropem klonowym

 

  • 20 dag mąki
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • ok. pół szklanki mleka
  • PONADTO:
  • ok. 2 łyżki mararyna do smażenia
  • syrop lkonowy i 1 porcja masła

Sposób przygotowania:

Naleśniki z syropem klonowym
W misce wymieszać mąke z proszkiem do pieczenia, syropem klonowym i szczyptą soli. Masło roztopić w garnuszku, ale nie rozgrzewać zanadto. Rozbić jajka, oddzielając żółtka. Żółtka roztrzepać z roztopionym masłem i mlekiem, dodać do mąki i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Na teflonowej patelni rozgrzać margarynę. Na średnimogniu przygotować kolejno nie za duże naleśniczki, smażąc po obu stronach po około 2 min na każdej stronie. Gotowe naleśniki układać kolejno na talerzu w ciepłym piekarniku. Podawac z porcją masła na górnym naleśniku i porcją syropu klonowego.
WARIANT OWOCOWY:
Do ciasta można dodawać dowolne owoce. Wyśmienite są z jadodami, gruszkami pokrojonymi w koste lub śliwkami.

Tagi:

jajko jajka