Sposób przygotowania:
Naleśniki z twarogiem
Rodzynki opłukać, osuszyć i posiekać ze skórką pomarańczową. Niekwaśny twaróg przetrzeć przez sito lub zemleć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać z rodzynkami, skórką pomarańczową i serem. Białka. Ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Nałożyć masę na naleśniki. Złożyć je w trójkąty i smażyć na maśle na małym ogniu, aż się zrumienią. Podawać polane 100 ml śmietanki 18% zagotowanej z 2 łyżkami cukru lub 4 łyżkami miodu zagotowanego z 4 łyżkami wody. Naleśniki można też polać syropem owocowym lub sosem karmelowym. Do masy można dodać 100 ml śmietanki 30% zamiast jajek.