Sposób przygotowania:
Naleśnikowe oczka
Do miski wbijamy 2 jajka, roztrzepujemy je. Dodajemy mąkę, wodę, mleko i szczyptę soli, miksujemy całość na gładkie ciasto. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Po wysmażeniu połowy ciasta dodajemy kakao, mieszamy i smażymy ciemnie naleśniki. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier i jajko, dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Przygotowaną masa serową smarujemy naleśniki. Okrągłą formę żaroodporną smarujemy masłem. Układamy w niej naleśniki na przemian jasne i ciemne. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy serek homo, śmietanę, cukier i skórkę z cytryny, mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masą zalewamy naleśniki. Zapiekamy 35-40 minut w 180 stopniach. Gdyby masa zaczęła się za bardzo przypiekać do przykrywamy całość folią. Tak przygotowana zapiekanka smakuje świetnie na ciepło i na zimno. Oczywiście na zimno kroi się o wiele lepiej. Podajemy ją z owocami. Życzę smacznego :)
zbysiowa
edytaha