JSk

JSk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Nalewka aroniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

rewelacyjna nalewka o pięknym kolorze

Nalewka aroniowa

Składniki:

Nalewka aroniowa

 

  • aronia-1-3kg
  • woda-3l
  • liści wiśni lub malin-25dag
  • cukier-1.5kg
  • kwasek cytrynowy-2 łyżki
  • spirytus-1l

 

Sposób przygotowania:

Nalewka aroniowa
Aronie myjemy(w zależności czy ktoś woli bardziej cierpką nalewkę wtedy wziąć więcej owoców)wrzucamy do garnka(dobrze jest ja ciut rozdrobnić np.tłuczkiem do ziemniaków) dodać wypłukane liście zalać wodą i gotować 10 min od zawrzenia.Odcedzić do płynu dodać cukier i kwasek cytrynowy ponownie zagotować.Ostudzić do zimnego płynu wlać spirytus wymieszać przelać do butelek zakręcić odstawić na 3 mies.w chłodne ciemne miejsce