wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Nalewka brzoskwiniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nalewki owocowe są tanie i smaczne.

Nalewka brzoskwiniowa

Składniki:

Nalewka brzoskwiniowa

 

  • dojrzałe brzoskwinie
  • cukier
  • 40% wódka
  • spirytus
  • po 3 tygodniach- syrop cukrowy

Sposób przygotowania:

Nalewka brzoskwiniowa
Dojrzałe brzoskwinie wkładamy do połowy wysokości gąsior. Wsypać cukier stanowiący połowę wagi owoców i zalewamy  wódką. Ponad owoce, dodając do każdego litra szklankę spirytusu. Dobrze zamknięty gąsior wystawić na trzy tygodnie na działanie słońca. Nalewkę najlepiej przygotowuje się latem. Zeby w nalewce cukier nie zalegał na dnie należy często potrząsać gąsiorem. Po 3 tygodniach nalewkę zlać do butelek i zakorkować. Po zlaniu nalewki na owoce nalać gęstego ostudzonego syropu cukrowego. Owoców można używać jajo dodatku do ciast.