paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Nalewka brzoskwiniowa Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wg tego przepisu można wyczarować nalewki w wielu smakach w zależności od tego jakie mamy owoce :)

Nalewka brzoskwiniowa Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nalewka brzoskwiniowa Beaty

 

  • 0,5 l wódki
  • 1 kg brzoskwini (z pestkami i w skórkach)
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Nalewka brzoskwiniowa Beaty
Brzoskwinie myjemy, kroimy na kawałki i razem z pestkami wkładamy do słoików (u mnie 2 słoiki litrowe). Brzoskwinie zalewamy wódką tak aby wszystkie były przykryte. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 dni (np do barku). Po tym czasie wódkę przelewamy do butelki a owoce zasypujemy cukrem. Słoikiem wstrząsamy tak aby cukier dotarł do każdego kawałka brzoskwini. Zakręcone słoiki odstawiamy na 2 tygodnie aby owoce puściły sok. Co drugi dzień mieszamy powstały sok aby cukier dobrze się rozpuścił. Po tym czasie odlewamy syrop, ja przelałam przez sitko i przez gazę aby pozbyć się "farfocli" z brzoskwiń.Łączymy go z wódką i odstawiamy aby całość się "przegryzła". Nalewka nie będzie klarowna ale nam to nie przeszkadza bo jest przepyszna. Im dłużej stoi tym smaki lepiej się łączą i jest coraz lepsza. Z podanej ilości składników wyszedł mi niepełny litr nalewki
Nalewka brzoskwiniowa Beaty
pokrojone brzoskwinie wkładamy do słoików i zalewamy wódką tak aby wszystkie owoce były przykryte alkoholem
Nalewka brzoskwiniowa Beaty
Po dwóch dniach zlewamy wódkę do butelki
Nalewka brzoskwiniowa Beaty
Brzoskwinie zasypujemy cukrem i mieszamy, odstawiamy na 2 tygodnie aby puściły sok
Nalewka brzoskwiniowa Beaty
po 2 tygodniach powstały syrop przelewamy przez gaze i łączymy z wódką