Produkt można przygotować zarówno ze świeżych owoców, jak i tych ususzonych oraz z puszki. Pokrojone brzoskwinie wkłada się do kilkulitrowego słoja, zasypuje cukrem i odstawia na trzy dni. Następnie całość zalewa się spirytusem i pozostawia na kilka tygodni w chłodnym, ciemnym miejscu. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić i przelać do butelek. Napój można podawać podczas przyjęć.
Brzoskwinia

Brzoskwinia

Brzoskwinia to roślina pochodząca z Chin, ale obecnie uprawia się ją głównie w krajach śródziemnomorskich. Owoce brzoskwini mają bogate właściwości zdrowotne – zawierają między innymi witaminy A, C i B, magnez, żelazo, potas, kwas foliowy, beta-karoten i błonnik. Różne odmiany brzoskwiń znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Robi się z nich dżemy i konfitury brzoskwiniowe, nadzienia do ciast, soki, kompoty, likiery i galaretki. Surowe owoce są doskonałym uzupełnieniem deserów i wypieków. Brzoskwinie z puszki dodaje się do sałatek owocowych, ciast i tortów.

Dżem z brzoskwiń

Dżem z brzoskwiń

Brzoskwinie to jedne z owoców typowych dla późnego lata. Ich słodycz i wyjątkowa soczystość jest uwielbiana przez wielu. Dlatego warto ich smak zamknąć w słoikach, robiąc dżem brzoskwiniowy. Robi się go bardzo szybko, głównie ze względu na to, iż brzoskwinie są miękkimi owocami. Warto tylko pamiętać o zmniejszeniu ilości cukru, aby przetwory nie wyszły za słodkie. Taki dżem można później wykorzystać jako dodatek do lodów, gofrów i ciast drożdżowych.

Nalewka owocowa

Nalewka owocowa

Końcówka lata to najlepszy okres na domowe przetwory. Wśród niech na szczególną uwagę zasługuje nalewka owocowa, którą przygotować można na bazie wódki lub spirytusu. Ciekawą odsłoną takiego trunku jest nalewka z pigwy - pysznie smakuje, a przy tym rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory. Nalewka z wiśni lub z aronii to z kolei propozycja ale wielbicieli bardziej wyrazistych smaków - warto zaserwować ja do dziczyzny lub potraw jednogarnkowych. Owocowa nalewka doskonale sprawdzi się też w roli oryginalnego podarunku, który warto uzupełnić o samodzielnie przygotowany wypiek.

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu jest pomocna w leczeniu przeziębienia. Jej skład sprawia, że działa ona napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Dodatkowo łagodzi ból oraz przeczyszcza. Do przygotowania nalewki z czarnego bzu potrzeba około kilograma owoców, litra spirytusu, trochę wody i cukru. Po wymieszaniu składników powinna być przefiltrowana i odstawiona na około pół roku- dopiero po tym czasie jest zdatna do picia.

Nalewka z winogron

Nalewka z winogron

Nalewka winogronowa to propozycja dla wymagających smakoszy napojów alkoholowych. Trunek ten przyrządza się z dojrzałych winogron zarówno jasnych jak i ciemnych. W zależności od użytych owoców nalewka przyjmuje barwę słomkową lub ciemnoczerwoną. Trunek z winogron ma zazwyczaj ok. 40-45% zawartości alkoholu. Większą jego ilość osiąga natomiast nalewka na spirytusie. Nalewkę podaje się gościom w małych kieliszkach, najczęściej do pikantnych przekąsek czy mięs.

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny

Nalewki domowe są obecnie niesamowicie popularne. Kolorowe buteleczki wypełnione gęstym, lepkim płynem cieszą oko i podniebienie.  Miedzy innymi żurawinówka pojawia się na półkach spiżarni. Nalewkę tą przygotowujemy na spirytusie, bądź na wódce. Do jej przygotowania wykorzystujemy żurawinę suszoną lub świeżą. Potrzebny będzie również dodatek cukru i tak naprawdę to już wszystko. Teraz pozostaje czekać minimum kilka miesięcy, a później można cieszyć się jej smakiem i zdrowotnymi właściwościami, z których jest znana.

Nalewka z borówki

Nalewka z borówki

Nalewkę z borówki robi się na bazie spirytusu lub wódki. Alkohol można zrobić z borówki amerykańskiej, jagód leśnych lub brusznicy, czyli borówki czerwonej. Owoce po umyciu przekłada się do słoika lub gąsiora, zasypuje cukrem i zalewa alkoholem. Naczynie z borówkami odstawia się w ciepłe miejsce na okres od 2 tygodni do 3 miesięcy. Następnie nalewkę przecedza się przez gazę, aby w gąsiorze został czysty płyn. Alkohol pozostawia się na kolejne 3-6 miesięcy.

Nalewka z malin

Nalewka z malin

Nalewka z malin najlepiej sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Skutecznie zbija ona gorączkę podczas przeziębień. Dodatkowo w przypadku kobiet, pomaga ona uśmierzyć ból podczas miesiączki. Aby przygotować nalewkę wystarczy trochę alkoholu (np. wódki lub spirytusu), wody, cukru, wiśni oraz miodu. Butelkę z wymieszanymi, wszystkimi składnikami należy leżakować co najmniej 5 tygodni – dopiero po tym okresie nalewka jest zdatna do wypicia.