WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Nalewka imbirowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nalewka nie tylko bardzo smaczna, o wyrazistym smaku imbiru, ale też dobrze wpływająca na zdrowie, pomocna przy przeziębieniach i niskim ciśnieniu.

Nalewka imbirowa

Składniki:

Nalewka imbirowa

 

  • 25 g imbiru
  • 5 g kardamonu
  • 1 litr 70% spirytusu
  • 30 dag cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 0,5 litra wody.

Sposób przygotowania:

Nalewka imbirowa
Świeży imbir obieramy i drobno kroimy lub mielimy. Przekładamy do dużego słoja, zalewamy spirytusem, wrzucamy nasiona kardamonu, zakręcamy i odstawiamy na miesiąc, od czasu do czasu potrząsając.

Po tym czasie przecedzamy dokładnie. Z wody, cukru i cukru waniliowego gotujemy syrop, do rozpuszczenia cukru i mieszamy z odfiltrowanym płynem. Zakręcamy w słoiku i odstawiamy na trzy miesiące.

Po tym czasie rozlewamy do butelek.