kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Włoskie limoncello

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspomnienie włoskich wakacji. Mocno cytrynowy, nie za słodki... najlepszy mocno schłodzony. Idealny na babskie spotkania!

Włoskie limoncello Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoskie limoncello

 

  • 6 cytryn (sok + skórka)
  • 1 limonka
  • szklanka cukru
  • 0,5l wódki
  • 0,25l spirytusu

Sposób przygotowania:

Włoskie limoncello
Cytryny i limonkę sparzyć wrzątkiem i obieraczką obrać cieniutkie paski z jak najmniejszą ilości białej skórki. Z pozostałego owocu wycisnąć sok. Sok i skórki wkładamy do dużego słoika. Zasypujemy cukrem i zalewamy wódką zmieszaną z spirytusem. Po 48h usuwamy skórki cytryn bo nalewka zrobi się gorzka. Pozostawiamy do przegryzienia. Smakuje znakomicie już po tygodniu ;) 
Włoskie limoncello
Wszystkie cytryny i limonkę sparzyć wrzątkiem.
Włoskie limoncello
Obieraczką obrać cieniutkie paski z jak najmniejszą ilości białej skórki.
Włoskie limoncello
Zasypujemy cukrem i zalewamy wódką zmieszaną z spirytusem.
Włoskie limoncello
Po 48h usuwamy skórki cytryn bo nalewka zrobi się gorzka.