Sposób przygotowania:
Cytrynówka z pomarańczami
Cytryny i pomarańcze umyć dokładnie w ciepłej wodzie, przekroić na pół i wrzucić do dużego słoika. Następnie zalać spirytusem i odstawić na 2-3 doby.
Po upływie czasu, owoce wyciągnąć i wycisnąć z nich sok, który wlać do spirytusu.
Wodę zagotować i wystudzić do temp. nie większej niż 60 stopni. Następnie rozpuścić w niej cukier oraz miód. Wymieszać ze spirytusem. Nalewkę przelać przez sitko i rozlać do butelek.
Najlepsza jest schłodzona, po min. 2-4 tyg.
Po upływie czasu, owoce wyciągnąć i wycisnąć z nich sok, który wlać do spirytusu.
Wodę zagotować i wystudzić do temp. nie większej niż 60 stopni. Następnie rozpuścić w niej cukier oraz miód. Wymieszać ze spirytusem. Nalewkę przelać przez sitko i rozlać do butelek.
Najlepsza jest schłodzona, po min. 2-4 tyg.