Sposób przygotowania:
Torcik świąteczny 2019Ciasto:
Mleko lekko podgrzać. Zmiksować na pulpę z ciecierzycą. Ostawić na bok. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę i przyprawę.
ETAP 2:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na jasny, puszysty krem z ksylitolem. Dodać miód, stale mieszając. Następnie w dwóch partiach dodać pulpę z ciecierzycy. Wymieszać mikserem.
ETAP 3:
Wsypać suche składniki i zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać część do ciasta, wymieszać i dodać drugą. Mieszając tym razem delikatnie. Przełożyć do tortownicy o średnicy 16 cm i piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, porządnie wystudzić i oswobodzić z obręczy i przekroić poprzecznie na 3 części.
Krem czekoladowy:
Czekoladę połamać na małe kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Następnie po łyżce dodawać ser ( w temperaturze pokojowej) i dokładnie mieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy.
Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć na niego krem. Wyrównać, przykryć drugim kawałkiem. Wstawić do lodówki.
Krem sernikowy w kropki:
Wymieszać mak z wiórkami. Żelatynę zalać mlekiem. Zostawić do napęcznienia. Nastepnie ropuścić w kąpieli wodnej. Ser wymieszać z erytrolem. Dodać ostudzoną żelatynę ( cienkiem strumieniem, aby nie było grudek). Dodać mak z wiórkami i wymieszać. Wylać na ciasto i wyrównać,przykryć ostatnim krążkiem i wstawić do lodówki do stężenia.
Polewa:
Ciasto wyjąć z lodówki na około 20 minut na blat.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. W połowie topnienia dodać olej. Wymieszać na gładką emulsję, lekko przestudzić. Wylać na wierzch ciasta, wyrównać. Wstawić ponownie do lodówki.
Smacznego!
zbysiowa
ciasteczka