SUPERPRZEPIS

Torcik świąteczny 2019

  • 2
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Torcik świąteczny 2019 Więcej zdjęć (3)

Zaczyna się grudzień, więc pora zacząć przygotowania do świąt. Robię pierwsze próby i taki oto torcik stworzyłam. Tradycja odrobinę przełamana. Lekki torcik ,ale smaki iście świąteczne. Serdecznie zapraszam:)

Składniki:

Torcik świąteczny 2019

 

  • Ciasto:
  • 260 g ciecierzycy z puszki
  • 100 g mąki razowej
  • 20 g kakao
  • 2 jajka rozm. M
  • 200 ml mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 45 g ksylitolu
  • 2 łyżki miodu
  • Krem czekoladowy:
  • 420 g sera z wiaderka
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Masa sernikowa w kropki:
  • 580 g sera z wiaderka
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g maku
  • 100 g erytrolu
  • Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Torcik świąteczny 2019

Ciasto:

Torcik świąteczny 2019
ciecierzycę połączyć z mlekiem i zmiksować na gładko

Mleko lekko podgrzać. Zmiksować na pulpę z ciecierzycą. Ostawić na bok. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę i przyprawę.

ETAP 2:

Torcik świąteczny 2019
do utartych żółtek dodać ciecierzycę i wymieszać

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na jasny, puszysty krem z ksylitolem. Dodać miód, stale mieszając. Następnie w dwóch partiach dodać pulpę z ciecierzycy. Wymieszać mikserem.

ETAP 3:

Torcik świąteczny 2019
dodać suche składnki potem ubite białka i delikatnie wymiesać

Wsypać suche składniki i zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać część do ciasta, wymieszać i dodać drugą. Mieszając tym razem delikatnie. Przełożyć do tortownicy o średnicy 16 cm i piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, porządnie wystudzić i oswobodzić z obręczy i przekroić poprzecznie na 3 części.

Krem czekoladowy:

Torcik świąteczny 2019
rozpuszczoną czekoladę delikatnie połaczyć z serkiem

Czekoladę połamać na małe kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Następnie po łyżce dodawać ser ( w temperaturze pokojowej) i dokładnie mieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy.
Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć na niego krem. Wyrównać, przykryć drugim kawałkiem. Wstawić do lodówki.

Krem sernikowy w kropki:

Torcik świąteczny 2019
przygotowany krem sernikowy wyłożyć na ciasto

Wymieszać mak z wiórkami. Żelatynę zalać mlekiem. Zostawić do napęcznienia. Nastepnie ropuścić w kąpieli wodnej. Ser wymieszać z erytrolem. Dodać ostudzoną żelatynę ( cienkiem strumieniem, aby nie było grudek). Dodać mak z wiórkami i wymieszać. Wylać na ciasto i wyrównać,przykryć ostatnim krążkiem i wstawić do lodówki do stężenia.

Polewa:

Ciasto wyjąć z lodówki na około 20 minut na blat.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. W połowie topnienia dodać olej. Wymieszać na gładką emulsję, lekko przestudzić. Wylać na wierzch ciasta, wyrównać. Wstawić ponownie do lodówki.
Smacznego!