JSk

JSk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka gruszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszna aromatyczna nalewka

Nalewka gruszkowa

Składniki:

Nalewka gruszkowa

 

  • gruszki -2kg
  • cukier-1/2 kg
  • spirytus-1/2l
  • wódka-1/2l
  • laska wanilii
  • skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Nalewka gruszkowa
Gruszki obieramy,kroimy na ćwiartki,usuwamy gniazda nasienne wkładamy do słoja zasypujemy cukrem,zamykamy odstawiamy na 4 dni,pamiętając aby codziennie potrząsnąć słojem.Po 4 dniach dodajemy laskę wanilii i skórkę pomarańczową(wystarczy z jednej pomarańczy)zalewamy alkoholami i szczelnie zamykamy na miesiąc.Po tym czasie całość filtrujemy owoce wyciskamy wlewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc.Owoce można zjeść ale uwaga są bardzo alkoholowe :)