Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1368]

Nalewka malinowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nalewka z malin na grypę i przeziębienie. W sezonie, gdy mam maliny, robię soki, nalewki i frużelinę, wszystko zamykam do słoików na zimę.

Nalewka malinowa

Składniki:

Nalewka malinowa

Nalewka

  • maliny - 1 kg
  • sprytus 95%- 0,5 l
  • woda - 2 szkl
  • cukier - 0,5 kg

Sposób przygotowania:

Nalewka malinowa
Przygotowanie:

Owoce dojrzałe umyć i przebrać, wsypać do słoja zasypać cukrem, przykryć gazą, odstawić do wypuszczenia soku na parapet na około 5 dni.

Następnie wymieszać przegotowaną i ostudzoną wodę ze spirytusem i wlać do malin, odstawić z powrotem na parapet na 1,5 miesiąca.

Codzienne powinno się wstrząsnąć słojem, aby cukier się rozpuścił.

Po tym czasie odcedzić zlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy.

Tagi:

nalewka maliny