WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Nalewka miętowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowa nalewka, o pięknym zielonym kolorze i niezwykłym aromacie. Idealna do drinków i na problemy żołądkowe.

Nalewka miętowa

Składniki:

Nalewka miętowa

 

  • ok 20 gałązek świeżej mięty
  • 1kg cukru
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Nalewka miętowa

Mięta

Nalewka miętowa
Najlepsze są świeże gałązki mięty pieprzowej.

Gałązki świeżej mięty lekko opłukujemy i osuszamy. Przebieramy dokładnie, usuwając gorsze listki i jeśli są, kwiatostany. Dzielimy na mniejsze kawałki i układamy w dużym słoiku.

Spirytus

Nalewka miętowa
Zamiast na spirytusie, można też robić nalewkę na wódce.

Gałązki mięty zalewamy w słoiku spirytusem i zakręcamy. Odstawiamy na ok 10 dni. Po tym czasie wyławiamy i odciskamy dokładnie gałązki.

Syrop cukrowy

Nalewka miętowa
Do spirytusu wlewamy już wystudzony syrop.

Wodę wlewamy do garnka i podgrzewam. Wsypujemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy syrop wystygnie, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i dolewamy do słoika ze spirytusowym wywarem. Zakrecamy i odstawiamy, aż nalewka się wyklaruje.

Zalewamy i filtrujemy w razie potrzeby do butelek.