Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 529]

Napój z dyni i pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zbliża się sezon na przetwory z dyni. Proponuję przygotować z dyni z dodatkiem pomarańczy pyszny napój na zimę.

Napój z dyni i pomarańczy

Składniki:

Napój z dyni i pomarańczy

 

  • 3 kg obranej dyni bez miąższu
  • 5 pomarańczy
  • 2 dag kwasku cytrynowego
  • 70 dag cukru
  • 7 l wody

Sposób przygotowania:

Napój z dyni i pomarańczy

Przygotowanie dyni i pomarańczy:

Napój z dyni i pomarańczy
Obraną dynię kroimy w dość grubą kostkę

Obraną dynię kroimy w kostkę. Pomarańcze myjemy pod bieżącą wodą a następnie przelewamy wrzącą wodą.

Pomarańcze przekrawamy ze skórką na pół i wyciskamy sok z pomarańczy.

Gotowanie dyni i pomarańczy:

Napój z dyni i pomarańczy
Dynię z połówkami pomarańczy gotujemy w wodzie do miękkości

Do dużego garnka wlewamy 7 l wody. Dodajemy pokrojoną dynię , połówki pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.

Etap końcowy:

Napój z dyni i pomarańczy
Z garnka wyciągamy ostrożnie połówki pomarańczy

Z garnka wyciągamy ostrożnie połówki pomarańczy.

Do garnka wlewamy sok z pomarańczy, kwasek cytrynowy i cukier. Mieszając zagotowujemy.
Zagotowany napój ściągamy z ognia. Miksujemy blenderem na gładką konsystencję.

Gorący napój przelewamy do wyparzonych buteleczek. Zakręcamy.

Gdy wieczka zakrętek są wklęsłe to napoju już nie musimy pasteryzować.