Sposób przygotowania:
Napój z dyni i pomarańczyPrzygotowanie dyni i pomarańczy:
Obraną dynię kroimy w kostkę. Pomarańcze myjemy pod bieżącą wodą a następnie przelewamy wrzącą wodą.
Pomarańcze przekrawamy ze skórką na pół i wyciskamy sok z pomarańczy.
Gotowanie dyni i pomarańczy:
Do dużego garnka wlewamy 7 l wody. Dodajemy pokrojoną dynię , połówki pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Etap końcowy:
Z garnka wyciągamy ostrożnie połówki pomarańczy.
Do garnka wlewamy sok z pomarańczy, kwasek cytrynowy i cukier. Mieszając zagotowujemy.
Zagotowany napój ściągamy z ognia. Miksujemy blenderem na gładką konsystencję.
Gorący napój przelewamy do wyparzonych buteleczek. Zakręcamy.
Gdy wieczka zakrętek są wklęsłe to napoju już nie musimy pasteryzować.