Sposób przygotowania:
Nalewka na truskawkach z limonką
Truskawki wkładam do słoja, zasypuję cukrem i odstawiam na 12 godzin.
Spirytus rozcieńczam wodą, wlewam do słoja, zamykam go i mieszam zawartość, delikatnie potrząsając słojem.
Odstawiam do piwnicy na 5 tygodni następnie cedzę nalewkę.
Limonkę bardzo dokładnie umyję, cieniutko obieram skórkę z połowy owocu, a z całego wyciskam sok. Przecedzony łączę z nalewką. Dodaję skórkę z limonki, mieszam i odstawiam na 2 tygodnie.
Ponownie zlewam i filtruję nalewkę.
Odstawiam na minimum 3 miesiące do piwnicy.
Spirytus rozcieńczam wodą, wlewam do słoja, zamykam go i mieszam zawartość, delikatnie potrząsając słojem.
Odstawiam do piwnicy na 5 tygodni następnie cedzę nalewkę.
Limonkę bardzo dokładnie umyję, cieniutko obieram skórkę z połowy owocu, a z całego wyciskam sok. Przecedzony łączę z nalewką. Dodaję skórkę z limonki, mieszam i odstawiam na 2 tygodnie.
Ponownie zlewam i filtruję nalewkę.
Odstawiam na minimum 3 miesiące do piwnicy.
misia53
anemon
Proszę bardzo, na zdrowie.