Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Pieczone awokado z jajkiem i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekane awokado z jajkiem oraz tuńczykiem w towarzystwie chrupiących warzyw - pyszna i zaskakująco dobra propozycja obiadowa.

Pieczone awokado z jajkiem i tuńczykiem

Składniki:

Pieczone awokado z jajkiem i tuńczykiem

 

  • awokado - 2 szt.
  • jajko - 4 małe szt.
  • tuńczyk (najlepiej w oleju) - około 70 g
  • sól
  • pieprz
  • papryczka chili
  • mix ugotowanych warzyw - 300 g (użyłam mrożonej mieszanki)
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa prowansalska
  • pomidorki koktajlowe - kilka sztuk

Dodatkowo:

  • rzeżucha
  • papryczka chili

Sposób przygotowania:

Pieczone awokado z jajkiem i tuńczykiem
Awokado myjemy, kroimy na pół i wydrążamy pestkę. Zagłębienie po pestce nieco powiększamy - najlepiej łyżką. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środek delikatnie wbijamy jajko, dodajemy tuńczyka i doprawiamy solą, pieprzem oraz chili.

Na tej samej blaszce wykładamy mrożone warzywa oraz pomidorki koktajlowe, uprzednio posmarowane olejem i doprawione przyprawą prowansalską z dodatkiem soli oraz pieprzu. Pieczemy 17-20 minut w 200 stopniach.