joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Surówka z białej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis mam od siostry. Surówka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą. Idealny dodatek do obiadu.

Surówka z białej kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z białej kapusty

 

  • 1kg białej kapusty
  • 2 marchewki
  • cebula

 

  • Zalewa:
  • 2/3 szkl octu
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • łyżka vegety
  • 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą wlać do poszatkowanych warzyw i wymieszać. Ostudzić i wstawić na noc w chłodne miejsce aby składniki dobrze się przegryzły. Podawać posypaną koperkiem jako surówka do obiadu. Można przełożyć do słoików i przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce ok 1 tygodnia.
Surówka z białej kapusty
Cebulę drobno posiekać i dodać do pozostałych warzyw.
Surówka z białej kapusty
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce.

Tagi:

kapusta