kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Nalewka jagodowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przygotowywanie nalewek to w mojej rodzinie tradycja. Chętnie testuje nowe smaki, łączę składniki i dodatki. W tym roku pierwszy raz przygotowałam nalewkę jagodową. Co prawda jeszcze się nie przegryzła ale kolor i smak już ma obiecujący.

Nalewka jagodowa

Składniki:

Nalewka jagodowa

 

  • 500g jagód
  • 130g cukru
  • 120ml spirytusu
  • 120 ml wódki
  • ½ laski wanilii

Sposób przygotowania:

Nalewka jagodowa
Owoce myjemy delikatnie na sitku, odsączamy i wsypujemy do butelki. Zasypujemy cukrem i wstrząsamy. Pozostawiamy na kilka godzin aż owoce puszczą sok a cukier się rozpuści. Spirytus mieszamy z wódką i wlewamy do owoców. Wydrążamy miąższ z ½ laski wanilii. Nasionka wanilii i sama wydrążoną laskę dodajemy do nastawu. Pozostawiamy w ciemnym miejscu do czasu do czasu wstrząsając. Filtrujemy przez watę lub gazę. Im dłużej leżakuje tym bardziej jest aromatyczna.