gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Nalewka z ciemnego agrestu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Robiłam tę nalewkę 3 lata temu i bałam się co to będzie za smak. Jednak rozwiałam swoje wątpliwości. Jest pyszny.

Nalewka z ciemnego agrestu

Składniki:

Nalewka z ciemnego agrestu

 

  • 1 kg agrestu (ciemny)
  • 40 dag cukru
  • 1 łaska wanilii
  • 1 l wody
  • 1 l alkoholu 70%

Sposób przygotowania:

Nalewka z ciemnego agrestu
Przygotować syrop z cukru, wody i laski wanilii. Wszystko wymieszać i zagotować, po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 5 minut.

Agrest zmiażdżyć, zalać alkoholem w dużym naczyniu. Dodać przygotowany wcześniej syrop. Całość przełożyć do większego garnka, zamknąć i odłożyć na ok. tydzień w ciepłe miejsce.

Po tym czasie zlać sok, owoce wycisnąć i przefiltrować, a uzyskany sok przelać do wcześniej uzyskanego soku. Przelać do butelek.

Trzymać ponad 3 miesiące.

Tagi:

agrest owoce