Sposób przygotowania:
Nalewka z ciemnego agrestu
Przygotować syrop z cukru, wody i laski wanilii. Wszystko wymieszać i zagotować, po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 5 minut.
Agrest zmiażdżyć, zalać alkoholem w dużym naczyniu. Dodać przygotowany wcześniej syrop. Całość przełożyć do większego garnka, zamknąć i odłożyć na ok. tydzień w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zlać sok, owoce wycisnąć i przefiltrować, a uzyskany sok przelać do wcześniej uzyskanego soku. Przelać do butelek.
Trzymać ponad 3 miesiące.
Agrest zmiażdżyć, zalać alkoholem w dużym naczyniu. Dodać przygotowany wcześniej syrop. Całość przełożyć do większego garnka, zamknąć i odłożyć na ok. tydzień w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zlać sok, owoce wycisnąć i przefiltrować, a uzyskany sok przelać do wcześniej uzyskanego soku. Przelać do butelek.
Trzymać ponad 3 miesiące.